PREZIDENT: Petícia SDKÚ-DS má odviesť pozornosť od kauzy Gorila

08.02.2012 Bratislava

Bratislava 8. februára (TASR) - Petícia SDKÚ-DS na podporu vymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora (GP) je zúfalou snahou strany Mikuláša Dzurindu odviesť pred parlamentnými voľbami pozornosť verejnosti od kauzy Gorila. \"Prezident práve preto, aby \'zabezpečil riadny chod ústavných orgánov\', pána Čentéša za GP nevymenoval, a so svojím rozhodnutím čaká na verdikty Ústavného súdu (ÚS) SR,\" reagoval dnes hovorca hlavy štátu Marek Trubač.

Výhrady prezidenta sa týkajú viacerých nezrovnalostí, ktoré sprevádzali voľbu Čentéša. Medzi nimi Trubač spomína zmenu spôsobu voľby z tajnej na verejnú, neakceptovanie predbežného opatrenia ÚS SR a rýchle vyhlásenie tajnej voľby vtedajším predsedom parlamentu Richardom Sulíkom (SaS). Voľbu GP mala tiež podľa neho sprevádzať manipulácia označovaním hlasovacích lístkov poslancami. \"Generálny prokurátor by podľa prezidenta nemal byť výsledkom dohody jedného politického spektra parlamentu. A pán Čentéš nepopierateľne je politickým kandidátom bývalej koalície,\" doplnil hovorca prezidenta. Gašparovič je presvedčený, že je potrebné zmeniť zákon o voľbe GP, a to tak, aby ho nemohli voliť zástupcovia politických strán.

\"Rozhodli sme sa, že sa obrátime na občanov, aby prejavili svoju vôľu a svoj názor. Boli by sme radi, keby to nebola záležitosť len našej strany, ale keby sme ju mohli spoluorganizovať aj s politickými stranami, ktoré si želajú, aby kauza Gorila bola vyšetrená,\" povedal dnes líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda o petícii. Tú sa rozhodol spustiť po tom, ako koalícii chýbal dostatočný počet hlasov na to, aby sa dohodla na uznesení, ktorým by snemovňa vyzvala prezidenta na vymenovanie Čentéša.
 

Vyberte región